sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Lukemalla lisää luettavaa!

Kirjat eivät lukemalla lopu, vaan ne lisääntyvät. Näin käy alituisesti ainakin minulle. Kirjoissa viitataan usein suoraan tai ainakin välillisesti toisiin kirjoihin. Lehdissä kirjoitetaan kirjoista ja kirjailijoista, ja kun on lukenut jutut, huomaa, että taas on luettavien listalla uusia nimiä.

Kirjamielellä-blogissa tunnustettiin taannoin, että ihmiset harrastavat kirjavakoilua eli aina nähdessään jonkun, tuntemattomankin, lukevan kirjaa, on pakko kurkkia, mikä kirja on menossa. Kaikki kirjanystäväthän tätä harrastavat, minäkin. Lisäksi tunnustan, että suorastaan pakkomielle on yrittää julkaistuista lehtikuvista saada selville, mitä kuvan henkilön selän takana olevassa kirjahyllyssä on. Viimeksi olen tiiraillut Kodin Kuvalehteä 4/2011, jossa on kiva haastattelu kirjailija Jari Järvelästä. Haastattelu on tehty Järvelän kotona, jossa on mittavat seinälliset kirjahyllyjä. Hemingwayta näyttää olevan, samoin Tammen Keltaisen kirjaston kirjoja, olisiko Peter Høegin Hiljainen tyttö? Näyttää ainakin samanlaiselta kuin omassa kirjahyllyssä oleva selkämys. Hieno rivi Sapo-sarjaa, yksityiskohtia ei vain erota…

Järvelän tuotantoa en tunne lainkaan, ja puute pitäisi ehtiä pikapuoliin korjata. Järvelä asuu Kotkassa, mistä tulikin sitten mieleen, että lukematta on edelleen Raija Siekkisen Novellit-kokoelma, jonka hankin taannoin innostuttuani Siekkisestä, kun luin Joel Haahtelan Katoamispistettä.

Myös kirjablogien seuraaminen tietysti aiheuttaa samaa luettavan lisääntymistä. Viime viikolla seurasin ällistyneenä Järjellä ja tunteella -blogin keskustelua kirjailijoiden ”tyrkyllä olosta”. Keskustelun ideana oli Henna Helmi Heinosen kirjailijablogin saama huomio. Kirjailija itsekin osallistui keskusteluun, vaikka sen tarkoituksena oli käsitellä aihetta yleisluontoisesti. Itse en ollut koko kohua herättänyttä blogia tai kirjailijaa huomannutkaan, joten koko keskustelu tuli minulle täytenä yllätyksenä. Kirjaa olin jo kirjakaupassa ehtinyt punnita kädessäni, mutta en vielä ollut sitä ostanut. Nyt se on kustantajan lähettämänä minulla, kiitos siitä kovasti. En ole vielä päässyt alkua pitemmälle, mutta kirjoitan siitä piakkoin lisää. Vaikuttaa ihan kiinnostavalta, jos ei muuten, niin kirjallisuuskohun takia J. Kirsti Elliläkin on aivan uusi kirjailija, jonka tuotantoon pitää ehtiä tutustua. Häneenkin olen törmännyt täällä blogimaailmassa!

Kävin pari viikkoa sitten elokuvissa katsomassa Hella W:n. Kokemuksesta löytyy alta blogikirjoituskin. Hella Wuolijoen elämä on ollut vähintääkin kiinnostava. Sivukirjastossamme ei ainakaan paikalla ollut himoitsemaani Erkki Tuomiojan kaksoiselmäkertaa, mutta mukaan tarttui Vappu Tuomiojan kirjoittama Sulo, Hella ja Vappuli, muistelmia vuosilta 1911-1945. Olen ehtinyt vasta valokuvat katsoa, mutta kirja vaikuttaa todella kiinnostavalta.

Blogini täyttää tänään kunnioitettavat 3 kk. Ensimmäinen kvartaali on siis täynnä. Olen jäänyt kirjablogeihin koukkuun, täytyy tunnustaa. Omassa blogissani on jo 20 ihan oikeaa ja virallista lukijaakin, ihanaa! Tervetuloa!

5 kommenttia:

  1. Hei! Mä teen tuota ihan samaa! Kun lehdessä on kuva, jossa henkilö istuu kirjahyllyn edessä, saatan käyttää pitkän ajan tiiraamalla, mitä kirjoja siellä hyllyssä mahtaakaan olla!

    VastaaPoista
  2. Onnea ensimmäisen virstanpylvään saavuttamisesta!

    Minäkin vakoilin Järvelän kirjahyllyä, joten meitä taitaa olla aika monta.

    Suotuisia lukutuulia sinulle seuraavaan kvartaaliinkin. Kiva, että pidät blogia!

    VastaaPoista
  3. Olen itsekin pannut merkille tuon, että kirjoissa viitataan usein muihin kirjoihin. Siitä sain sellaisen idean, että mitäs jos lukisi kirjoja sellaisessa ketjussa, että seuraavaksi aina tarttuu sellaiseen kirjaan joka mainittiin edellisessä... kunnes jossain vaiheessa varmaan tulisi stoppi?

    Itse luen nyt urakalla klassikoita ja monta kertaa on tullut jo vastaan, että viitataan johonkin kirjaan joka on listallani odottamassa lukuvuoroa. Taidan siis lukea näitä väärässä järjestyksessä, siis jos lukemassani kirjassa koetetaan luoda kuvaa henkilöstä kertomalla mitä hänen kirjahyllyssään on ja itse en ole vielä niitä lukenut, niin eihän se paljon sitä henkilökuvaa avarra. Olisikohan pitänyt alkaa lukea kronologisessa järjestyksessä?

    Sisustusohjelmissakin muuten monesti näkyy mielenkiintoisia kirjahyllyjä ;)

    VastaaPoista
  4. Kyllä vaan, ja televisiossa muutenkin, ainakin, kun haastatellaan jotain yliopistoihmisiä tms. työhuoneissaan. Kauhea kurkkimínen, että mitä siellä takana luuraakaan :)

    Tuossa Veljen vaimossa Marja saa anopiltaan lahjaksi Eeva Joenpellon elämäkerran ja Heidi antaa Santulle jouluna Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirjan. Aikamoista hajontaa... Lisäksi puhutaan ainakin Decameronesta ja Saima Harmajan runoista, ainakin muistaakseni. Mihinköhän sitä tuolla ketjulla päätyisi?

    VastaaPoista
  5. Eeva Joenpellon elämäkerta ("Kuinka oltaisiin ihmisiksi" tjsp.) on mielenkiintoinen kirja, suosittelen!

    Kurkin juuri eilen eräässä kahvilassa tuota vanhaa lehteä ja Järvelän kirjahyllyä. Olisiko siinä ollut Kerstin Ekmanin Sudentalja-trilogia (Tammen keltainen kirjasto)?

    Myös minä saan uusia lukuvirikkeitä lukemissani kirjoissa mainituista kirjoista, tuo oli hauska ajatus, että jatkaisi aina eteenpäin niiden mukaan.

    VastaaPoista